Hypotheek blog berichten

De lente is begonnen, en dat betekent dat het traditionele seizoen om een huis te kopen voor de deur staat. Er is geen betere tijd voor starters om na te denken over het budget om een huis te kopen dan nu. Daarom hebben we een paar slimme tips voor je verzameld om je voor te bereiden. Lees dus verder (en kom volgende week terug, want dan hebben we er nog een handvol meer).

Laten we beginnen!

Knoei niet met je krediet. Wilt u een huis kopen? Open geen nieuw krediet – zelfs geen autolening of winkelcreditcard – als u binnenkort een hypotheek aanvraagt. Doe het zelfs niet nadat u vooraf bent goedgekeurd.

Waarom niet? Bij elke nieuwe kredietaanvraag die u doet, wordt uw kredietwaardigheid gepeild, zelfs als u die kredietlijn nooit gebruikt! Kredietverstrekkers controleren uw kredietgeschiedenis bij de pregoedkeuring, maar ze controleren het opnieuw vlak voor het sluiten. Als uw kredietwaardigheid daalt, kan uw hypotheek worden geweigerd.

Ons advies is om te wachten met het afsluiten van een nieuw krediet, zoals een autolening of een nieuwe creditcard, tot het moment dat u uw huis hebt gekocht. Maximaal hypotheek berekenen

Doe geen grote aankopen.

Het opvoeren van uitgaven is zeker om uw credit score ding ding, dus probeer om uw krediet schoon te houden als een fluitje totdat u dicht op uw nieuwe huis. Gebruik indien mogelijk contant geld, vooral als het om kleine aankopen gaat en u uw aanbetalingen of afsluitkosten niet hoeft aan te spreken. Beter nog, stel het kopen van die nieuwe auto, bank of nieuwe iPhone uit tot na het afsluiten van uw hypotheek.

Bovendien wilt u eerst een tijdje zien hoe goed u de kosten van het nieuwe huiseigenaarschap aankunt. We raden u aan op koers te blijven en een paar maanden hypotheekbetalingen te doen voordat u andere grote aankopen toestaat om uw budget uit te rekken.

Sluit geen creditcards af of maak ze niet te duur.

Het is ook belangrijk dat u geen lening of creditcard aflost voordat u uw huis hebt gekocht. De duur van uw krediet is een belangrijke factor voor de berekening van uw kredietscore, en als u een rekening sluit, wordt al die kredietgeschiedenis uit uw rapport gewist. Dat kan uw kredietscore verlagen en uw DTI – oftewel uw schuld/inkomensverhouding – verhogen.

Bovendien zijn kredietscores afhankelijk van kredietgebruik – het percentage van het beschikbare krediet dat u momenteel gebruikt. Een goede maatstaf is om een hoge kredietlimiet aan te houden, maar minder dan 30% te gebruiken. Het sluiten van een rekening zal uw kredietgebruik onmiddellijk doen stijgen.

Onze tip is dus om bestaande rekeningen open en actief te houden en ze pas na sluiting te sluiten. Soms betekent dit dat u een jaarlijkse vergoeding moet betalen – wat u misschien zonde van het geld vindt – maar het is het waard als de hogere kredietscore u een lagere rente oplevert gedurende de looptijd van uw lening.

Consolideer uw schuld niet op minder kaarten.

Als het gaat om het kopen van een huis, heeft schuldconsolidatie voor- en nadelen, afhankelijk van de timing. Als u besluit om uw schuld te consolideren vlak voordat u op huizenjacht gaat of tijdens het hypotheekproces, wees dan niet verbaasd als u op korte termijn een daling in uw kredietscore ziet. Dat komt door het harde kredietonderzoek dat plaatsvindt elke keer dat u een lening of lijn van het krediet aanvraagt. En het maakt niet uit of het een lokale supermarkt credit card of een grote contante lening: het is een gelijke hit.

Schuld consolidatie kan ook schadelijk zijn voor uw kredietwaardigheid door het verhogen van uw totale schuldenlast. Dat komt door mogelijke kosten voor het aangaan van een lening of voor het overzetten van een tegoed. Gelukkig zijn deze hobbels slechts tijdelijk, maar u wilt ze vermijden als het enigszins mogelijk is. Lagere kredietscores kunnen resulteren in een hogere hypotheekrente dan u normaal aangeboden zou krijgen als u niet consolideert. Dat kan u na verloop van tijd duizenden euro’s gaan kosten.

Mis geen betaling op bestaande schulden of rekeningen.

We zijn er zeker van dat u weet dat het missen van een betaling op een rekening een no-no is. Maar de meeste bedrijven hebben een aflossingsvrije periode van een dag of twee. Als u slechts een paar dagen te laat betaalt voor uw creditcard of nutsbedrijf, is de kans groot dat u geen boete hoeft te betalen of dat er geen aantekening in uw kredietrapport komt.

Het loont om het zekere voor het onzekere te nemen. Regel 1: Betaal op tijd. En als u niet op tijd kunt betalen, betaal dan te laat. Sla geen betaling over, nooit. Het is het beste om een rekening volledig te betalen, maar als u dat niet kunt, overweeg dan om ten minste het minimaal verschuldigde bedrag te betalen. Kredietverstrekkers melden te late betalingen meestal pas aan kredietbureaus als Experian of Equifax wanneer de betaling ten minste 30 dagen achterstallig is. Dat is echter geen garantie, want elke kredietverstrekker is anders.

Bovendien moet u altijd uw maandelijkse rekeningen controleren. Als u te laat betaalt, raden wij u aan dit te betalen en – als het te laat betalen niet vaak voorkomt – de klantenservice te bellen en om kwijtschelding te vragen. De meeste uitgevers zullen een onschuldige fout door de vingers zien.

Maar doe dit!

Nu u een aantal dingen weet die u niet moet doen voordat u een hypotheek aanvraagt, is hier iets wat u WEL MOET doen: praat met een hypotheekadviseur in uw regio die uw unieke situatie kan bekijken en een hypotheek op maat voor u kan maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *